Om oss

Vi som driver destilleriet är Anna och Jonas Larsson, gifta sedan 2010.

destilleriAnna driver även Teve Kvarn  som ligger på samma tomt, hon är 7:e generationen i hennes familj som driver kvarnen vidare, där tillverkas fortfarande mjöl och kross på traditionellt sätt sedan ca 200 år tillbaka.

Idén att starta destilleri kom en kväll på den grekiska ön Thassos när vi efter lite för mycket rödvin fantiserade om framtiden, det kändes som ett naturligt steg då vi redan hade en kvarn och bedriver spannmålshandel vilket är en stor fördel om man vill starta ett destilleri.

Efter att all utrustning kommit på plats och destilleriet börjat ta form så kom de första efterlängtade dropparna: 2012-12-12 kl 12.12.

Vi producerar diverse alkoholdrycker. Till att börja med ren vodka som har en stark lokal tradition här i trakten.

Gin, kryddat brännvin, aquavit, likörer och punsch samt glögg.

Svensk Bourbon har tillverkats sedan 2014 och vilar nu på nya amerikanska ekfat i vårt whiskeymagasin strax ovanför destilleriet. De lagras i yttertemperatur helt enligt amerikansk tradition.

Fat går att boka och man får även vara med och fylla sitt egna fat om man vill för mer info klicka här.

Mer än 50 % av vår totala alkoholproduktion av 96 % vodka går nu till andra små och stora producenter som också är noga med att det är svensk bra kvalitetssprit i deras produkter.

Vi tillhandahåller även blandar- och tapptjänster etc, idag licenstillverkas ett flertal produkter hos oss.

 

 

Lokalodlad spannmål

Det som gör oss lite unika i Sverige är att vi producerar allt själva. Spannmålet till produktionen kommer från närliggande bönder i Hälsingland.

Vi rensar, skalar och mal allt spannmål i vår egen kvarn som drivs av Anna.

Teve kvarn som den heter har anor från början på 1800-talet och Anna är sjunde generationen mjölnare i sin familj på kvarnen. Gristen vi tillverkar på kvarnen tar vi till destilleriet där den blandas med vattnet, kokas till mäsk och får jäsa. Sedan trippel-destilleras mäsken i vår kopparpanna och mot vår kopparkolonn på 21 nivåer vilken är nästan 8 m hög.

Smaksatta produkter destilleras en fjärde gång eller maccereras med lokalproducerade kryddor, örter, bär och frukt i den mån vi kan få tag på sådana, annars köper vi äkta produkter med hög kvalité – typ vanilj och kanel.

Sedan spädes produkterna för hand till önskad alkoholhalt med vatten från egen vattenkälla uppe i bergen ovanför oss. Det håller en fantastiskt bra kvalitet samt smakar gott också.

Produkterna handtappas på flaskor och dekoren monteras för hand.

Vi lägger ner mycket tid och kärlek i våra produkter och tror att det visar sig framförallt i smaken.

 

Lokalproducerat och återvinning

mat-restaurangVi brinner för lokalproducerat och en levande landsbygd.

I både produktionen och vår restaurang försöker vi använda lokalproducerade råvaror och det finns mer än man tror.

Mäsken som vi destillerat kallas för drank och är ett utmärkt djurfoder eller råvara i bakning.

Planer finns att värma våra fastigheter och framtida växthus med spillvärmen från destilleriet. Kanske en spaanläggning med mäskinpackning och varma punschbad vore nått…..

Finklet är de illadoftande ämnena vi tar bort i destillationen och består till stor del av olika alkoholer man inte vill konsumera. Men de har ett bra energivärde och kommer så småningom användas som bränsle till vår ångpanna.

Miljö och hållbarhet står oss varmt om hjärtat. Kvalitet och riktiga råvaror, inga onaturliga tillsatser används varken i kvarnen eller destilleriet.

Vårt mål är att återvinna alla restprodukter som skapas i vår produktion.

Vi har rent mjöl påsen och bra Brännvin i flaskan.

 

Välkommen till oss!
Anna och Jonas